Eu nu sunt influențat de nimeni și nimic!

Pentru a justifica relevanța acestui articol este nevoie să-ți adresez o singură întrebare: De câte ori în diverse discuții cu prieteni, rude sau colegi de muncă ai spus “am auzit/ am văzut/ am citit că produsul X chiar funcționează”? Întocmai! Este impresionant cât de multe impresii avem despre diferite produse fără ca măcar să le fi încercat vreodată.

Un studiu realizat de International Data Corporation (IDC) arată că 80% dintre utilizatorii de smartphone-uri își verifică dispozitivele în cel mult 15 minute de la trezire. Din momentul în care ne trezim, mințile noastre sunt expuse la întâmplările de pe social media – aflăm ce mănâncă, ce fac și ce le place altora, fiind influențate în mod inconștient. Acesta este doar un exemplu despre cum Influencer Marketing face parte din viața noastră de zi cu zi.

Cine sunt influencerii și cum îi putem categorisi?

Influencerii sunt utilizatorii de social media care au capacitatea de a modela percepțiile și deciziile altora. Aceștia pot fi:

1.  Mega - influenceri (celebrități) – cu mai mult de 1 milion de urmăritori

2. Macro - influenceri (experți într-o industrie sau lideri de opinie) – cu un număr cuprins între 100,000 și 1 milion de urmăritori

3. Bloggeri și creatori de conținut

4. Micro - influenceri – aceştia au în mod obişnuit între 5,000 şi 100,000 de urmăritori

           

 

           Modalităţi prin care brandurile lucrează în mod obişnuit cu influencerii:

 

- Postări sponsorizate

- Recenzii ale produselor

- Articole scrise de influenceri pe blogul companiilor

- Colaborări la evenimente sau campanii

- Oferirea de produse cadou

- Recunoaşterea influencerului ca asociat

 

Suntem conștienți de existența acestor influențe asupra noastră și apare întrebarea “De ce acest tip de marketing este atât de eficient?”. Este simplu, influencerii sunt oameni și consumatorii au încredere în oameni, nu în afaceri. De cele mai multe ori, influencerii oferă modalități ingenioase de a împărtăși mesajul unui brand. Astfel că, urmăritorii descoperă personalități, produse, metode de aplicare, trucuri și sfaturi –toate acestea conducând la stabilirea unei relații bazate pe încredere între influencer și fiecare membru ce face parte din comunitatea sa.

În ultimii ani, Influencer Marketing a fost cea mai rapidă metodă de atragere a clienților, depășind campaniile de e-mail marketing și search-ul atât organic, cât și cel plătit. Studiile arată că în 2017, piața de Influencer Marketing a fost de 2 miliarde de dolari și se așteaptă să crească la 10 miliarde până în acest an (2020).

 

Acum că am clarificat aceste aspect, să vedem cum ne impactează Influencer Marketing mai concret pe noi, consumatorii:

 

 

#1: EXPUNEREA BRAND-ULUI/ PRODUSULUI

 

Cu 3 miliarde de utilizatori activi în social media, acestea devin un mediu ideal pentru creșterea gradului de conștientizare a brand-ului sau a produselor.

#2: AFECTAREA MENTALITĂȚII

 

Fenomenul “FOMO” (Fear Of Missing Out) sau „frica de a pierde” se referă la neliniștea pe care o simțim la gândul că se întâmplă oportunități sau evenimente interesante ori apariția unor noi trend-uri fără ca noi să fim acolo sau să aflam despre ele. “FOMO” este dorința de a rămâne conectat continuu cu ceea ce fac alții și lăcomia de a face, a avea, a ști sau a simți totul; tocmai acest aspect este abordat de Influencer Marketing.

Concret, atunci când intri pe Instagram și vezi atât de multe postări cu noua colecție de la acel brand de încălțăminte și acestea sunt constante, nu rămâne decât să-ți achiziționezi o pereche și să postezi pe contul tău (fără a uita de hashtag, pentru a simți că faci parte din comunitate!).

Datorită rețelelor de socializare și tehnologiei digitale, ne confruntăm permanent cu comparații constante cu ceilalți: vacanțe, haine, relații, viață socială, mașini, case, corpuri sau chiar decizii de viață. Această activitate permanentă generează multă frică și frustrare.

 

#3: MODELAREA PERCEPȚIILOR

 

Denumiți și „early adopters”, influencerii sunt cei care preiau sau construiesc un trend, iar urmăritorii acestora sunt invitați să se alinieze acestor tendințe. Ce rămâne esențial în acest proces este alinierea personalității brandului cu cea a influencerului. În acest fel, comunicarea este relevantă și în acord cu scopurile afacerii în cauză.

În plus, interacțiunea aceasta mediată prin intermediul conținutului video poate oferi avantaje financiare semnificative. Conform unui studiu recent, intitulat Influence of Influencers (https://www.gen.video/blog/the-influence-of-influencers-new-research-unveiled), 90% dintre utilizatorii rețelelor de socializare sunt determinați să efectueze cumpărături online după vizionarea unui material de tip unboxing. Același studiu a clasat influencerii drept cea mai de încredere sursă de informare a consumatorilor cu privire la noile tendințe de piață. Prin intermediul acestor persoane cunoscute în mediul online, brandul devine umanizat, putând fi identificat și asociat pozitiv foarte rapid cu acestea.

 

#4: STÂRNEȘTE CURIOZITATEA

Influencer Marketing poate fi de asemenea folosit pentru a crea hype și putem să ne uităm la exemplul campaniei de influencer marketing CirclesLife (o combinație cu experiential marketing) – testarea de către influenceri a unui aparat de distribuire a numerarului care oferă 50 SGD pentru fiecare 3 SGD introduși. Aceștia au postat despre experiențele lor online, fără a menționa cine se află în spatele campaniei.    

Când, în cele din urmă, s-a dezvăluit că cei din spatele acestui lucru erau o companie de telecomunicații, incidentul căpătase deja o atenție semnificativă din partea internauților curioși, care a fost redirecționată către brand.

În concluzie, Influencer Marketing funcționează în multe moduri și chiar dacă nu conduce mereu la o achiziție imediată, suntem influențați în mod inconștient de ceea ce vedem și auzim în online.

 

Tu pe cine urmărești? Lasă-ne un comentariu sau trimite-ne un mesaj, poate ne inspiri și pe noi. 😉

© 2020 by Marketing Experience Academy