Cum rămânem calmi în situații stresante

Indiferent de meseria pe care o ai, fie că ești CEO-ul unei companii ce valorează miliarde de dolari, pictor sau pilot de curse, capacitatea de a-ți păstra calmul poate să facă diferența dintre succes și ratare, dintre viață și moarte (a afacerii, bineînțeles). 

 

Ceea ce îi deosebește pe cei extraordinari de restul este capacitatea lor de a lua decizii. Cu cât responsabilitatea ta este mai mare, cu atât presiunea la care ești supus este mai apăsătoare. Există studii care arată că mintea lucrează cel mai bine când este într-un stadiu moderat de excitare: nu foarte stresată, dar nici într-o totală relaxare. Așadar, revenim la întrebarea inițială: „Cum reușesc oamenii de succes să își mențină calmul în situații dificile?”.

1. Rămân pozitivi 

O atitudine negativă nu te va ajuta să treci peste o situație dificilă și, mai ales, nu te va duce nicăieri în viață. În plus, reprezintă zona crepusculară din care poți aluneca (fără să-ți dai seama) în depresie. Încearcă să numești problemele situații și să le golești astfel de încărcătura emoțională cu care vin la pachet. Mai mult, privește-le ca pe niște oportunități deghizate, de care trebuie să profiți pentru a putea învăța o lecție importantă sau a arăta din ce ești făcut. De asemenea, e foarte important să rămâi încrezător în forțele proprii pe tot parcursul călătoriei tale. Îți recomandăm să citești „Atitudinea este totul” de Jeff Keller.

 

“Lucrurile nu sunt bune sau rele în sine, gândirea noastră le face să fie astfel.”

William Shakespeare

2. Evită cafeina

Cafeina este un alcaloid din grupa purinelor, care se regăsește în ceai, cafea, cacao, mate și guarana. Este unul dintre cei mai vechi stimulanți folosiți de om. Așadar, atunci când ai deja prea multe de digerat, nu este indicat să îi mai oferi corpului tău un stimul suplimentar, de care oricum nu avea nevoie pentru a funcționa normal. Unele dintre cele mai răspândite simptome atunci când consumi prea multă cafeină sunt reprezentate de: insomnie, nervozitate, tahicardie, agitație și chiar somnolență (când excesul este extrem). Îți recomandăm să optezi pentru variante mai sănătoase precum: apă, sucuri naturale, infuzii de fructe etc., multe dintre care îți pot da un boost de energie sănătos datorită nutrienților pe care îi conțin.

3. Nu iau totul atât de în serios

Cu toții suntem capabili să simțim frica. Felul în care o abordăm face diferența dintre a încremeni în fața pericolului iminent sau a acționa (you know, fight or flight). Una dintre cele mai răspândite metode prin care oamenii fac față stresului este prin glume. Atunci când râdem, se eliberează endorfine (mai sunt numite și “feel good hormones”). Printre rolurile endorfinelor putem enumera: rol analgezic, rol în reglarea altor hormoni și, mai ales, rolul de a te face să te simți bine atunci când sunt eliberați în sânge, fapt care reduce stresul substanțial.

4. Găsesc factorul de stres

De cele mai multe ori, doar prin identificarea cauzei stresului nostru reușim să ne relaxăm și să trecem peste situația respectivă. Pentru a putea vedea imaginea de ansamblu s-ar putea să fim nevoiți să facem câțiva pași înapoi și să observăm ce se întâmplă în jurul nostru. În acest fel, putem vedea lucrurile dintr-o perspectivă mult mai clară. Dacă aceste lucruri nu sunt suficiente, atunci ia o pauză de la ceea ce faci, du-te la o plimbare, ascultă melodiile tale preferate, citește sau fă lucrul ăla care îi oferă minții tale răgazul de care are nevoie pentru a continua.

5. Mănâncă sănătos și au parte de suficientă odihnă

O dietă bine pusă la punct și un somn de calitate pot rezolva mai multe probleme decât ai putea crede. Corpul tău poate fi asemănat cu o mașină, iar hrana cu combustibilul. În funcție de calitatea combustibilului tu vei trăi mai mult sau nu, te vei simți mai bine sau nu, vei putea să performezi la alt nivel sau nu. Cu riscul de a suna clișeic, faceți sport minim 30 de minute pe zi, odihnește-te suficient (între 7 și 9 ore pentru adulți - și, da, somnul excesiv poate dăuna sănătății și poate fi un semn de afecțiuni asociate) și hrănește-te corespunzător. 

6. Cer ajutorul

Una dintre trăsăturile necesare succesului în viață este să știm când și cui să cerem ajutorul. În cele mai multe cazuri, oamenii sunt mai mult decât fericiți să te ajute atunci când le ceri ajutorul. „Profită” de oamenii pe care îi admiri pentru a deveni cea mai bună versiune a ta. Simplul fapt că ai pe cineva care să te ajute indiferent de situație îți poate aduce o stare profundă de calm interior.

7. Se pregătesc mental

Cu toții știm zicala: „minte sănătoasă în corp sănătos”. Se vorbește foarte mult despre metode prin care putem să ne menținem corpul sănătos, dar mai puțin despre cum să ne păstrăm mintea într-o stare bună de funcționare. Așa că ți-am pregătit câteva metode prin care să faci asta. Încearcă să meditezi în fiecare zi pentru cele mai bune rezultate. Meditația are asupra corpului efectul invers al stresului. Te ajută să te relaxezi, să te concentrezi sau să dormi mai bine, îți ajută corpul să se refacă singur fără ajutor extern, precum medicamentația. Dacă deja practici meditația, îți recomandăm să cauți jocuri și puzzle-uri care să-ți stimuleze activitatea mentală.

Întrucât ne confruntăm cu toții cu situații noi și e nevoie să ne adaptăm rapid unui nou stil de viață, sperăm că în aceste vremuri mai grele, încărcate de mult stres, să te ajute acest articol. Și dacă simți nevoia de mai multe tips&tricks pe tema asta, lasă-ne un comentariu sau un mesaj pe mail, Facebook, Linkedin sau Instagram.

© 2020 by Marketing Experience Academy